The Allman Brothers Band



The Allman Brothers Band fou una banda nord-americana de rock sureny i blues-rock formada l'any 1969 a Jacksonville (Florida) pels germans Duane Allman (guitarra) i Gregg Allman (veu i òrgan), Butch Trucks (bateria), Berry Oakley (baix) Jai Johanny «Jaimoe» Johanson (bateria) i Dickey Betts (guitarra i veu). Al grup se li atribueix l'etiqueta de principal creador del rock sureny, encara que la seva música també incorpora elements del blues, del jazz i del country, i les seves actuacions estan orientades cap a la improvisació instrumental.


Grans músics de la talla d'Oteil Burbridge, Derek Trucks, Warren Haynes, Marc Quiñones o Chuck Leavell han passat per les files de la formació del grup al llarg de la seva turbulenta història, marcada per l'abús de drogues i alcohol d'alguns dels seus membres i per tensions entre aquests, fet que provocaria diverses separacions, reunions i constants canvis a la banda. Amb tot, el llegat de The Allman Brothers Band és indiscutible. Considerada una de les més influents de la història del rock sureny i el blues, l'any 1994 fou introduïda al Rock and Roll Hall of Fame de la mà de Willie Nelson. El 2004, la revista Rolling Stone la va classificar en el lloc 52è a la seva llista dels 100 Millors Artistes de tots els temps.


Els seus dos primers àlbums d'estudi, The Allman Brothers Band (1969) i Idlewild South (1970), amb prou feines van tenir repercussió, però el seu treball en directe At Fillmore East (1971) va representar un gran avenç artístic i comercial. El disc inclou extenses versions dels seus temes «In Memory of Elizabeth Reed» i «Whipping Post», i és considerat com un dels millors àlbums en directe de la història del rock.


L'octubre de 1971 Duane Allman va morir a causa d'un accident de moto. Poc temps després la banda publicaria en la seva memòria Eat a Peach (1972), una recopilació de pistes d'estudi i en directe que consolidaria la popularitat del grup dins l'escena americana del blues i el rock, gràcies a temes com Melissa, composta per Gregg Allman, o Blue Sky, per Dickey Betts.


Mesos després, també a causa d'un accident de moto, la mort de Berry Oakley tornava a sacsejar el grup. L'agrupació va reclutar al teclista Chuck Leavell i al baixista Lamar Williams per a la gravació de Brothers and Sisters (1973) que, de la mà del seu senzill Ramblin' Man i de la peça instrumental Jessica, va situar la banda a l'avantguarda de la música rock de la dècada dels 70. A partir de llavors, la banda faria extenses gires durant tres anys on començaria a forjar la seva llegenda de grup de jam, amb directes caracteritzats per llargues versions de temes propis i covers plens d'improvisació.


Amb l'èxit de la banda, però, van començar a arribar també els problemes. El consum de drogues, l'alcohol i tensions entre alguns membres de la banda amb Gregg Allman van provocar que l'any 1976 The Allman Brothers Band se separés.


Com a resultat, Chuck Leavell i Lamar Williams van fundar el grup de jazz fusió Sea Level, Dickey Betts va fundar la Great Southern i Gregg Allman la Gregg Allman Band.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila