The Guess Who



The Guess Who és una banda canadenca de rock fundada a Winnipeg el 1965. L'agrupació inicialment va aconseguir èxit al seu país natal, però a finals de la dècada de 1960 i gràcies a èxits com "No Time", "American Woman", "Laughing ", "These Eyes", "Undun" i "Share the Land", va obtenir repercussió internacional. Durant el temps en què ha estat activa, l'agrupació ha allotjat reconeguts músics com Burton Cummings, Chad Allan i Randy Bachman. Fundada com una banda de garatge rock, el seu estil musical va anar incorporant elements del pop rock, el hard rock i del rock psicodèlic. Un dels seus fundadors, Randy Bachman, més endavant formaria un altre grup de gran èxit, Bachman-Turner Overdrive .


La banda va ser inclosa al Saló de la Fama de la Música Canadenca el 1987. El 2002, Randy Bachman, Burton Cummings, Garry Peterson, Donnie McDougall i Bill Wallace van rebre el Premi del Govern a les Arts per la seva contribució a la música popular canadenca .


La banda va ser fundada el 1963 pels músics Allan Kobel, conegut com "Chad" Allan i Randy Bachman. D'allà va sorgir el grup Chad Allan and the Expressions, encara que prèviament es presentaven com The Silvertones i després com The Reflections. La resta de l'alineació va comptar amb el baixista Jim Kale, el pianista Bob Ashley i el baterista Garry Peterson. Sota el nom de Txad Allan and the Expressions, la banda va gravar una versió de "Shakin 'All Over", cançó del grup britànic Johnny Kidd & the Pirates el 1965, que es va convertir en un sorprenent èxit al Canadà i als Estats Units, aconseguint el Top 40 a la llistes d'èxits. Quan el grup aconsegueix un contracte per gravar el seu primer disc complet, la seva companyia discogràfica, Quality, va decidir incloure la paraula "Guess Who?" juntament amb "Chad Allan and the Expressions" a la portada, amb la idea d'enganyar els compradors pensant que en realitat es tractava d'un grup més famós. Després, Ashley va ser reemplaçat per un jove Burton Cummings, que es va convertir després en el cantant principal quan Allan se'n va anar el 1966.


Ja com "The Guess Who" van començar una important gira a Anglaterra i de tornada a Canadà van gravar anuncis i van aparèixer al programa de televisió Let's Go, conduït pel mateix Txad Allan. No obstant això, el seu segon major èxit va arribar en 1969 amb These Eyes, de l'àlbum Wheatfield Soul de 1968, arribant al Top 10. L'èxit de These Eyes va generar també gran repercussió en 1969 per al seu cinquè àlbum d'estudi, Canned Wheat , produint tres èxits: "Laughing", "Undun" i "6 A.M. or Nearer" que aquest mateix any van arribar al Top 40. En 1970, The Guess Who va publicar el seu sisè àlbum d'estudi, American Woman, al gener de 1970, disc que es va convertir en el seu major èxit als Estats Units, aconseguint el lloc #9 a la llista Billboard Pop Albums mantenint-se per més d'un any i donant-li a la banda també el seu primer Top 10 en aquest país.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila