Tupac Shakur / 2Pac



Tupac Shakur (East Harlem, Nova York, 16 de juny de 1971 - Las Vegas, 13 de setembre de 1996) també conegut com a 2Pac o simplement Tupac, va ser un raper estatunidenc, considerat com l'artista del seu gènere amb major quantitat de discos venuts de rap a escala mundial. Va vendre més de 75 milions de discos en tot el món fins a l'any 2009, esdevenint un dels rapers amb majors vendes en el món. La revista Rolling Stone el va situar el primer en la seua llista dels millors rapers de tots els temps. Les seues lletres se centren sobretot per créixer al voltant de la violència, la pobresa, els abusos cap a la dona, les dificultats dels barris i missatges d'igualtat racial. Inicialment, Shakur va estar de gira i era ballarí de suport del grup de hip-hop alternatiu Digital Underground.


2Pac es va convertir en el blanc de demandes i problemes legals. Va rebre cinc trets i va ser robat al vestíbul d'un estudi de gravació de la Productora Bad Boy Records a Nova York. Després d'això, Shakur va començar a sospitar que altres figures de la indústria del rap tenien coneixement previ de l'atac i que no li havien advertit, pel qual la controvèrsia d'aquest tema va contribuir al fet que es desencadenés la rivalitat entre les costes Est i Oest dels Estats Units. Posteriorment, Tupac va ser condemnat per agressió sexual, sentenciat entre un any i mig i quatre anys i mig de presó. Després de complir vuit mesos, el conseller delegat de Death Row Records, Marion "Suge" Knight, va pagar la fiança i el raper va eixir de la presó. A canvi de l'ajuda econòmica de Suge, 2Pac va accedir a gravar tres àlbums sota el segell de Death Row. Finalment, es va demostrar la innocència de Shakur sobre els fets anteriors.


La nit del 7 de setembre de 1996, va patir tres ferides de bala en un tiroteig des d'un cotxe a l'Àrea Metropolitana de Las Vegas, Nevada. A causa de les ferides, va morir sis dies després d'insuficiència respiratòria i aturada cardiorespiratòria al Centre Mèdic Universitari de Las Vegas.


El 2003, va ser votat en primera posició pels teleespectadors en el "MTV's 22 Greatest MCs". i a l'any següent, la revista Vibe el va denominar com el millor raper de tots els temps. Tupac segueix sent una referent del rap a escala mundial i un gran exemple a seguir per als nous rapers de dècades posteriors.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila