Enrique Bunbury / Bunbury


Enrique Ortiz de Landázuri Izarduy (Saragossa, 11 d'agost de 1967), més conegut com a Enrique Bunbury o simplement Bunbury, és un cantant, compositor i músic espanyol. És reconegut per haver estat el vocalista de la banda de rock Herois del Silenci.

Va començar la seva activitat musical durant els primers anys de la dècada dels 80 formant part d'Apocalipsi, Rebel Waltz, Procés Entròpic i Suc de Vidre, encara que la seva consagració va arribar sent el vocalista i líder de la banda Herois del Silenci, grup musical de gran èxit i considerat per molts una de les millors bandes de rock en espanyol. Després de la ruptura del grup el 1996, va començar la seva carrera com a solista l'any següent consolidant-se com una important figura en l'àmbit musical espanyol i hispanoamericà.


La trajectòria solista del cantant a diferència d'Herois del Silenci ha estat molt diferent quant al so musical, mantenint l'essència del rock, arribant a experimentar diversos ritmes des de música electrònica i música àrab en els primers temps, passant per música de cabaret, ranxeres , blues, flamenc i tangos, fins a salsa, milonges, boleros i cumbias en un dels seus últims treballs on homenatja Amèrica Llatina.


A la llista de "Els 250 millors àlbums de rock iberoamericà" de la revista nord-americana Al Borde se situen al lloc 81è el seu àlbum Flamingos, al 154è Petit i al lloc 228è Radical sonora, a més dels seus quatre àlbums d'estudi amb Herois del Silenci: Senders de traïció (núm. 5), Allau (núm. 35), L'esperit del vi (núm. 117) i El mar no cessa (núm. 119).


Enrique Bunbury també ha aparegut a la llista del número 119 de la revista Rolling Stone publicada el setembre del 2009, com l'únic cantant amb dos àlbums entre els deu primers discos més influents dels últims 50 anys a Espanya. Els dos discos destacats van ser Senders de traïció (1990) a la segona posició i Flamingos (2002) en novena posició.


El 2004 va ser considerat com un dels espanyols més influents pel diari El Mundo.


El cognom artístic Bunbury prové d'un personatge de La importància de dir-se Ernesto, d'Oscar Wilde, com ell mateix ha confirmat en diverses entrevistes i en la seva biografia La resta és silenci, escrita per Pep Blay.


Bunbury ha col·laborat en diversos documentals, entre els quals destaca 72 hores... I València va ser la ciutat, que narra com un fenomen que va situar la ciutat de València a l'avantguarda social i musical d'aquestes dècades, va degenerar a la ruta del bakalau. El film del realitzador Oscar Montón, i del productor Juan Carlos García, recull imatges inèdites gravades en aquestes discoteques per "fer un homenatge a la nit valenciana" i acabar amb el tòpic de "marginalitat que se li ha adjudicat". Així mateix, ha explicat en diversos treballs el seu passat amb Herois del Silenci i la relació amb els integrants de la banda. El 2020, Fernando del Val, va acusar Bunbury al seu llibre El mètode Bunbury d'haver copiat versos d'altres autors en les seves lletres sense esmentar-los adequadament, cosa que va provocar una polèmica.


El 28 de febrer del 2022, mitjançant un comunicat compartit a través de les seves xarxes socials, el músic va anunciar el comiat dels escenaris a causa de problemes de salut, aclarint que els xous programats per al transcurs de l'any a Espanya i els Estats Units seran els últims que farà.


Després de fer un parell de concerts a Nova York ia Atlanta, el 14 de maig del 2022, Enrique va publicar en xarxes socials un comunicat on confirma la cancel·lació dels concerts restants de "L'últim tour" a causa del mal estat de la gola, posant fi a la seva carrera musical després de 35 anys.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila