Gilberto Gil



Gilberto Gil (Gilberto Passos Gil Moreira) (26 de juny de 1942, Salvador, Badia). És un cantant, guitarrista, compositor i exministre de cultura de brasiler. La seva música té influències de diversos orígens, incloent el rock, el reggae i diversos elements de la música popular de Brasil (principalment el samba i la bossa nova). Des dels anys 60, és una figura representativa del moviment musical denominat Tropicalisme juntament amb Caetano Veloso, Gal Costa, Maria Bethânia i Tom Zé, entre uns altres.


També és conegut per la seva activitat política: des dels anys 80 va recolzar moviments ciutadans i polítics a nivell local i nacional, molts relacionats amb la reivindicació dels drets dels treballadors i els afrobrasilers, i la defensa del medi ambient; el 2003 va ser nomenat per Lula da Silva ministre de Cultura del Brasil, càrrec que va exercir fins al 2008.


Entre 1959 i 1961 forma part del grup Os Desafinados,3 tocant la sanfona (o acordió brasiler). En 1961 pren la guitarra com el seu instrument principal, influenciat per João Gilberto i la bossa nova. En els primers anys de la dècada dels '60 es dedica a compondre jingles mentre treballa com a cobrador d'impostos. El primer enregistrament d'una música seva es dóna el 1962 en un disc anomenat "Bem devagar", amb el conjunt vocal As Três Baianas, on participa tocant l'acordió. El primer enregistrament de Gil cantant també és d'aquell any, en un disc amb música feta per a Petrobras, on interpreta "Coça, coça, lacerdinha".


En 1963 grava el seu primer EP: Gilberto Gil - seva música, seva interpretação, que inclou quatre cançons seves. Aquest any coneix a Caetano Veloso, Maria Bethânia, Gal Costa i Tom Zé, amb els quals estableix una duradora amistat musical, que seria fonamental per a la història del tropicalisme.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila