José Guardiola



José Guardiola Díaz de Rada1 (Barcelona, ​​Espanya, 22 d'octubre del 1930 - ibídem, 9 d'abril del 2012), va ser un cantant espanyol en llengua espanyola i en llengua catalana que va representar Espanya al Festival d'Eurovisió 1963.


Nascut a Barcelona el 22 d'octubre de 1930, primerenca va fer estudis de violí i també va començar a cantar a la parròquia del seu poble. Dotat d'una veu de matisos suaus, aviat participaria en diversos festivals de la cançó, fet que el va redundar en una fama creixent. Ràpidament es va consolidar com una de les màximes figures de la cançó hispana.


Pioner de la cançó popular espanyola amb gran èxit també a Llatinoamèrica, es va especialitzar a versionar al castellà èxits d'altres idiomes, com Venècia sense tu de Charles Aznavour, Els nens del Pireu que va gravar Melína Merkoúri i Mac the Knife , clàssic de Bertolt Brecht i Kurt Weill que va traduir com «Mackie el Navaja», títol del qual derivaria el personatge Makinavaja d'Ivá.


Guardiola va arribar a treballar al cine; el 1954 va rodar amb Zsa Zsa Gabor i Manuel Zarzo la pel·lícula Sang i llums, que es va projectar al Festival de Cannes.


Va participar al Festival d'Eurovisió de 1963 quedant en dotzè lloc amb el seu tema "Alguna cosa prodigiós".


Va participar igualment al Festival de la Cançó Infantil de TVE amb la cançó "Balada d'un ocell".


Va morir a Barcelona el 9 d'abril del 2012, a l'edat de 81 anys.


Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila