Lana del Rey



Elizabeth Woolridge Grant (Nova York, 21 de juny de 1985), més coneguda pel seu nom artístic Lana Del Rey, és una cantant, compositora, model i productora nord-americana. La seva música destaca per la seva estilitzada qualitat cinematogràfica, el seu estil retro, els seus temes de romanç tràgic, glamur i malenconia i les seves referències a la cultura pop, particularment als Estats Units dels anys 1950 i 1960.


Va començar a actuar en clubs de Nova York als divuit anys i va signar el seu primer contracte discogràfic quan en tenia vint amb 5 Points Records.19 20 Al gener de 2010, va llançar el seu primer àlbum d'estudi: Lana del Ray a.k.a. Lizzy Grant. Després del fracàs d'aquell projecte, l'avanç de Del Rey a la indústria es va produir després de l'èxit viral del seu senzill debut «Video Games», el 2011. Ella va signar llavors amb Interscope i Polydor Records més tard aquell any. El seu segon àlbum d'estudi, Born to Die (2012), va demostrar ser un èxit internacional i el senzill del disc, Summertime Sadness, va quedar entre els deu primers al Billboard Hot 100, així com els senzills Blue Jeans, « Born to Die» i «National Anthem». Del Rey després va llançar l'EP nominat al Grammy Paradise el 2012. L'any següent, la cantant va compondre per al cinema mentre escrivia i protagonitzava el seu curtmetratge musical Tropic; llançant així «Young and Beautiful» com el senzill principal per a la pel·lícula The Great Gatsby (2013).


El 2014, Del Rey va llançar el seu tercer àlbum d'estudi, Ultraviolence. A finals de desembre d'aquell mateix any, va contribuir a la banda sonora de la pel·lícula Big Eyes, cosa que li va produir nominacions als Premis Grammy i als Premis Globus d'Or. A l'agost de 2015 Del Rey va anunciar el llançament del seu quart àlbum de estudi, Honeymoon, el qual va sortir a la venda el 18 de setembre de 2015. Posteriorment, el 2017 va llançar el seu àlbum Lust for Life, el qual conté col·laboracions amb artistes com The Weeknd, ASAP Rocky, Sean Lennon, i Stevie Nicks. Aquest últim, li va portar una nominació als Grammy al millor àlbum de pop vocal. El 30 d'agost de 2019, Del Rey va llançar el seu àlbum Norman Fucking Rockwell!, el qual va rebre una gran aclamació de la crítica i dues nominacions als Premis Grammy, inclosa la cançó i l'àlbum de l'any. En 2020 Del Rey va debutar com a poetessa amb el seu primer poemari, Violet Bent Backwards over the Grass, igual que amb un audiollibre homònim on narra cadascun dels poemes del mateix.


A partir del 2020, Del Rey ha venut 19.1 milions d'àlbums i més de 13 milions de senzills a tot el món. Entre els seus premis i nominacions, Del Rey ha rebut 2 Brit Awards, 2 MTV Europe Music Awards, un Satellite Award i 9 GAFFA Awards. Ha estat nominada 6 vegades als Premis Grammy i una vegada als Premis Globo d'Or.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila