Rosalía



Rosalia Vila Tobella (San Cugat del Vallès, Barcelona, ​​Espanya; 25 de setembre de 1993), coneguda simplement com Rosalia, és una cantant, compositora, productora discogràfica i actriu espanyola.1 2 Després de descobrir la música folklòrica espanyola a una edat primerenca, Rosalía es va graduar de la Facultat de Música de Catalunya amb honors en virtut del seu àlbum de portada de col·laboració amb Raul Refree, Los Angeles (2017) i el projecte de batxillerat El mal voler (2018), que és coproduït per El Guincho i reimagina el flamenc barrejant-lo amb música pop i urbana.” Aquest últim va generar el senzill “Malamente”, que va cridar l'atenció del públic en general espanyol, i va ser aclamat per la crítica universal. Guanyador del Premi Grammy Llatí a l'àlbum de l'any, del Premi Grammy al millor àlbum urbà o rock llatí i inclòs als 500 millors àlbums de tots els temps de Rolling Stone, El mal voler va començar l'ascens de Rosalía a l'escena musical internacional.


El seu primer senzill d'èxit internacional va ser la seva col·laboració del 2019 amb J Balvin, «Amb altura», cançó de reguetó que va marcar el viatge de Rosalía a la música urbana. Amb una venda de set milions de còpies, va ser nomenada una de les millors cançons de l'any per Billboard i Pitchfork i va ser guardonada amb el Premi Grammy Llatí a la millor cançó urbana.6 Més tard va col·laborar amb altres músics com Bad Bunny, Ozuna, Arca i Travis Scott, aconseguint múltiples elogis.​ Rosalía es va aventurar en la música llatina amb el tercer àlbum d'estudi Motomami (2022), partint del nou so flamenc del seu predecessor. L'àlbum va aconseguir un èxit mundial amb els seus senzills La Fama i Saoko, alhora que es va convertir en l'àlbum millor ressenyat de l'any a Metacritic.


Al llarg de la seva carrera, Rosalía ha acumulat deu senzills número u al seu país d'origen, la majoria per a un artista local. També ha guanyat un Premi Grammy, vuit Premis Grammy Llatins, quatre MTV Video Music Awards, un MTV Europe Music Awards, dos UK Music Video Awards i dos Premis Soroll, entre d'altres. El 2019, Billboard li va atorgar el Premi Rising Star per «canviar el so de la música principal d'avui amb el nou pop influenciat pel flamenc», i es va convertir en l'artista espanyola amb més guardons atorgats per l'Acadèmia Llatina d'Arts i Ciències de la Grabació per un únic treball i en el primer acte de cantant espanyol a la història a ser nominat al millor artista nou als Grammy.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila