Christina Aguilera



Christina María Aguilera (Staten Island, Nova York; 18 de desembre de 1980) és una cantant, compositora, actriu, model, dissenyadora de modes, productora i empresària nord-americana. Va començar a actuar i cantar des de nena, a través de papers en produccions teatrals i programes de televisió on es destaquen Star Search i Mickey Mouse Club.


El 1998, Aguilera va gravar el tema «Reflection» per a la banda sonora de la pel·lícula original de Disney Channel, Mulan (1998). Més tard, va signar amb la discogràfica RCA Records1 i el 1999 va llançar el seu àlbum debut homònim, Christina Aguilera, el que va produir els èxits Genie in a Bottle, What a Girl Wants i Menja On Over Baby (All I Want Is You)», els quals van arribar al número u de la llista Billboard Hot 100. Gràcies a aquest àlbum, Aguilera es va convertir en una de les artistes responsables de la revitalització que va experimentar el pop adolescent a la indústria de la música a finals dels anys 1990 i això la va portar a guanyar un Premi Grammy per «millor artista nou», convertint-la en la cantant del moment.2 ? a guanyar un Premi Grammy Llatí. En el mateix any va llançar un àlbum nadalenc, My Kind of Christmas. Després va col·laborar en el tema Lady Marmalade de la pel·lícula Moulin Rouge! (2001) ia Nobody Wants to Be Lonely de Ricky Martin.


D'altra banda, Aguilera estava disgustada amb la manca de control sobre la seva música i imatge, per la qual cosa va presentar una demanda al seu mànager, la qual va guanyar;3 així, va començar a manejar la seva imatge i so artístic amb el seu tercer àlbum d'estudi, Stripped, el 2002,4 en el qual va assumir el control creatiu i del qual es van desprendre els èxits “Dirrty”, “Beautiful” i “Fighter”, que van assolir altes posicions a les llistes musicals de diversos països. El 2006, va llançar el seu quart àlbum d'estudi, Back to Basics, que va rebre crítiques positives i va incloure elements de soul, jazz, blues i R&B. Els senzills Ain't No Other Man, Hurt i Candyman van arribar a les primeres posicions a les llistes de diversos països, mentre que la gira mundial que va promocionar a l'àlbum va recaptar més de $90 milions de dòlars.5 Després d'un breu recés en el qual es va convertir en mare, Aguilera va llançar un àlbum de grans èxits, Keeps Gettin' Better: A Decade of Hits, el 2008.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila