26 de Desembre



Tal dia com avui de ...

1930.

Neix Jean Ferrat (de nom real Jean Tenenbaum), a Vaucresson, Hauts-de-Seine (França). Cantautor. Va començar tocant la guitarra en una orquestra de jazz. El 1956 va posar música al poema de Louis Aragon 'Les yeux d'Elsa', cançó interpretada per André Claveau, un dels cantants més populars de l'època. Amb 'La mome', publicada el 1960, Ferrat comença a fer-se un nom a la chanson. Tres anys més tard arriba, amb gran èxit comercial, 'Nuit et brouillard', i el 1964 publica una de les seves cançons més populars, 'La montagne'. Va morir el 2010.


1951.

Neix John Scofield, a Dayton, Ohio (Estats Units). Guitarrista de jazz. Tot i que en principi va començar tocant blues i rock and roll, aviat es va aficionar al jazz, amb un estil molt marcat pels de Wes Montgomery, Barney Kessel i Jim Hall. Els seus primers treballs professionals van tenir lloc juntament amb Gary Burton, Gerry Mulligan, Chet Baker i Charles Mingus, entrant als anys vuitanta al grup de Miles Davis. En paral·lel va anar enregistrant els seus propis discos.

1999.

Mor Curtis Mayfield, a Roswell, Geòrgia (Estats Units), com a conseqüència de la degeneració que li va provocar la paràlisi que va patir el 1990. Tenia 57 anys. Vocalista, guitarrista i compositor, va ser un dels grans innovadors del soul, el funk i els seus afluents. 


2011.

Mor el saxofonista i compositor de jazz Sam Rivers, a Orlando, Florida (Estats Units), a causa d'una pneumònia. Tenia 88 anys. Tot i que els seus principals instruments van ser tant el saxo tenor com el soprano, Rivers va ser un multiinstrumentista que tocava piano, flauta i clarinet baix. A mitjans dels anys cinquanta, va acompanyar Billie Holiday. El 1964 va formar part de la banda de Miles Davis, arribant a participar a l'àlbum “Miles in Tokyo”. Aquest mateix any va publicar el seu primer disc en solitari, “Fuchsia Swing Song”, a Blue Note. Després de deixar Davis, va tocar amb músics de blues com John Lee Hooker i T-Bone Walker. Instal·lat a Nova York, als setanta es va convertir en una de les principals figures del jazz més experimental.


2012.

Mor Fontella Bass, a San Luis, Missouri (Estats Units), per complicacions de l'atac de cor que havia patit uns dies abans. Tenia 72 anys. Cantant de soul. Era filla de la cantant de gospel Martha Bass i germana del cantant de R&B i gospel David Peaston. Va aconseguir el seu major èxit el 1965 amb 'Rescue me', que va romandre al capdamunt de les llistes de R&B durant un mes.


2019.

Mor Sleepy LaBeef, als 84 anys. Músic de culte, LaBeef es movia entre el rockabilly, el rock and roll i el country.

Enderrock.cat

Actualitat Musical

Primera Fila